Jest to miękki, bardzo soczysty owoc o maślanej konsystencji. Należy do rodziny Caricaceae, tworzonej przez 71 gatunków drzew bez gałęzi, które wytwarzają duże owoce i rosną w tropikalnych regionach Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Istnieją inne gatunki należące do tego samego rodzaju co papaja zwyczajna, od której pochodzi papaja, których owoce nie są jadalne. Papaja jest wiodącym na świecie owocem eksportowym.
Po wodzie jej głównym składnikiem są węglowodany, w większości proste, choć w niewielkich ilościach, więc wartość kaloryczna jest niska. Wyróżnia się zawartością potasu, a jeśli chodzi o witaminy, to jest bardzo ważnym źródłem witaminy C, a także prowitaminy A. Papaja zawiera niewielkie ilości enzymu, papainy, który pomaga trawić białka. Witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu, kości i zębów, czerwonych krwinek oraz wspomaga wchłanianie żelaza z pożywienia i odporność na infekcje. Beta-karoten w miarę zapotrzebowania jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Witamina A jest niezbędna dla wzroku, zdrowej skóry, włosów, błon śluzowych, kości oraz dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Obie witaminy pełnią również funkcję antyoksydacyjną. Potas jest minerałem niezbędnym do przekazywania i generowania impulsów nerwowych oraz do prawidłowej aktywności mięśni, bierze udział w równowadze wodnej wewnątrz i na zewnątrz komórki. Papaja jest dobrym źródłem błonnika, który poprawia tranzyt jelitowy.
Powiązany wpis: Powody, dla których warto włączyć owoce egzotyczne do swojej diety
Skład na 100 gramów porcji
- Kalorie 33
- Węglowodany (g) 7,6
- Błonnik (g) 1,9
- Potas (mg) 214
- Magnez (mg) 13
- Prowitamina A (mcg) 52
- Witamina C (mg) 64
- Kwas foliowy (mcg) 45
Właściwości zdrowotne
Papaja jest idealna dla osób starszych, mających problemy z zębami, czy też o wrażliwych żołądkach lub ciężkim trawieniu, gdyż miąższ papai jest bardzo łatwy do żucia, połykania i trawienia.
Papaina jest enzymem proteolitycznym (rozkładającym białka pokarmowe), podobnym do pepsyny znajdującej się w naszym soku żołądkowym, co nadaje jej korzystne właściwości trawienne. W zaburzeniach trawiennych takich jak zapalenie żołądka, przepuklina rozworu przełykowego, zgaga itp. papaja jest bardzo wskazana, gdyż pomaga zneutralizować nadmiar kwasowości żołądka. Jej kojące i antyseptyczne działanie na błony śluzowe układu pokarmowego sprawia, że jest bardzo przydatna w przypadku wszelkiego rodzaju zapalenia jelit i okrężnicy.