Genewa to barwne miasto wypełnione restauracjami i kafejkami, więc turyści, którzy zgłodnieją podczas pobytu w szwajcarskiej stolicy znajdą wiele okazji, żeby zjeść tam pyszny posiłek. Wystarczy przejść się po mieście, żeby trafić do znakomitej jadłodajni. Co i gdzie można zjeść w Genewie?
Kawiarnie i restauracje w Genewie
Najbardziej luksusowe restauracje w Genewie znajdziemy nad jeziorem. W większości z nich trzeba pojawić się w wieczorowym stroju, żeby dostać się do lokalu. Znakomicie wyszkoleni kelnerzy o nienagannych manierach i w tradycyjnych liberiach, oraz zapierający dech w piersiach widok na alpejskie szczyty odbijające się w tafli jeziora zapewnią klientom o zasobnych kieszeniach niezapomniany wieczór.
Kafejki na starym mieście nieustannie przyciągają tłumy wygłodniałych klientów. Jeśli gościom zależy na wizycie w konkretnym lokalu na starówce, najlepiej wcześniej zarezerwować sobie tam miejsce, gdyż w godzinach posiłków często zdarza się, że wszystkie stoliki są zajęte.
W dzielnicach szwajcarskiej stolicy, które zamieszkują liczni przybysze ze wszystkich stron świata, znajdziemy egzotyczne jadłodajnie, serwujące dania z kuchni różnych nacji. To właśnie tam można znaleźć smakowite posiłki w przystępnych, jak na Genewę, cenach. Trzeba jednak przed złożeniem zamówienia upewnić się, czy dana restauracja pozwala płacić kartą kredytową, gdyż w małych, rodzinnych knajpkach różnie z tym bywa.
Genewa to miasto tętniące życiem, w którym o klientów konkuruje ponad tysiąc kawiarni. Spacerując po malowniczych uliczkach w ciągu paru minut zawsze trafi się na jakąś restaurację. Warto wiedzieć, że nie trzeba tam dawać napiwków, gdyż koszty obsługi figurują jako pozycja w menu lub na rachunku.
Tego nie rób, jako turysta
Co jada się w Genewie?
Nietrudno się domyślić, że jako miasto położone nad jeziorem, Genewa kusi gości przede wszystkim potrawami ze świeżych ryb słodkowodnych, serwowanych na wiele ciekawych sposobów. Można tam również znaleźć spory wybór owoców morza, być może dzięki wpływom z pobliskiej Francji. Przyjezdni, którzy wolą delektować się wołowiną, znajdą tu spory wybór makaronów i ciastek z mięsem alpejskich krów.
Gościom, którzy zamiast pełnego posiłku zdecydują się na pożywną przekąskę, kawiarnie proponują smakowite sałatki, przyrządzone ze świeżych, lokalnych składników. Znajdzie się tu zarówno w pełni wegetariańskie dania, jak i sałatki z serami, owocami morza lub mięsem. Porcje tradycyjnie polewa się sosem zrobionym z oliwy wymieszanej z sokiem cytrynowym.
Genewa – stolica fondue
Danie, z którego słynie Genewa, to fondue. Podczas pobytu w Szwajcarii trzeba koniecznie spróbować tej aromatycznej mieszanki topionych serów, przypraw i wina. Fondue serwuje się jako ciepły, gęsty sos, w którym smakosze moczą małe kawałki pieczywa nabite na tradycyjne, długie widelce. Podczas przyjęcia z fondue wszyscy goście korzystają ze wspólnego garnka z potrawą.
Można również natrafić na deserową wersję fondue opartą na gorącej czekoladzie, w której macza się kawałki świeżych owoców.
Genewa to znakomite miejsce dla osób, które lubią jadać na mieście. Mrowie restauracji, kawiarni i klubów, oferujących zarówno lokalne dania, jak i przysmaki z kuchni całego świata, zadowoli najbardziej wybrednych smakoszy. Tu każdy koneser znajdzie coś dla siebie, jeśli tylko stać go na szwajcarskie ceny.