Potrawy na wynos z dowozem i catering to usługi, które cieszą się obecnie ogromną popularnością. Jednak aby zachować odpowiedni smak, a do tego dobrze zabezpieczyć dania na czas transportu, należy wybrać właściwe opakowania dla gastronomii.
Opakowania jednorazowe dla gastronomii
Opakowania jednorazowe dla gastronomii stanowią najlepsze rozwiązanie dla wszelkich punktów gastronomicznych czy firm cateringowych i innych miejsc, w których oferuje się potrawy na wynos. Z takich opakowań na co dzień korzystają między innymi restauracje, bary czy kawiarnie itd. Wiele osób dziś decyduje się na dania na wynos z dowozem – głównie dlatego, aby zaoszczędzić czas i nie musieć marnować czasu na przyrządzanie potraw. Warto zauważyć, że opakowania gastronomiczne sprawdzą się również doskonale w takich miejscach jak cukiernie i piekarnie. Rozwiązanie tego typu jest skuteczne, a przede wszystkim bezpieczne (opakowania jednorazowe dla gastronomii mogą mieć bezpośredni kontakt z każdym typem pożywienia). Ponadto sprawiają, że gotowe potrawy przez długi czas są świeże, mają odpowiednią temperaturę, a także właściwą konsystencję oraz pyszny smak. Inną ważną zaletą takich opakowań jest fakt, że umożliwiają one szybki i bezpieczny transport.
Opakowania gastronomiczne a ekologia
Opakowania gastronomiczne dla restauracji, piekarni czy cateringu posiadają wiele zalet, a jedną z najważniejszych jest ekologiczność. Takie ekologiczne opakowania dla gastronomii nie szkodzą środowisku naturalnemu, Mogą być one wykonana z różnych materiałów, między innymi z papieru lub styropianu. Tego rodzaju rozwiązania stanowią dobrą alternatywę dla tworzyw sztucznych. Ekologiczne opakowania dla gastronomii są ważne dla coraz większej liczby konsumentów – nierzadko klienci wybierają miejsca, w których stosuje się właśnie przyjazne środowisku akcesoria, a odrzucają restauracje stosujące plastikowe opakowania. Ekologiczne opakowania dla gastronomii są wykonane wyłącznie z materiałów biodegradowalnych, czyli takich, które można przetworzyć na nowe przydatne produkty. Tym sposobem minimalizuje się zużycie surowców naturalnych, co ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Opakowania wykonane z tworzyw sztucznych są wytrzymałe i sprawdzą się m.in. w przypadku przewożenia słodkich wypieków, takich jak ciasta, torty i pączki, mają jednak jedną ogromną wadę – rozkładają się setki lat, co je dyskwalifikuje dla świadomych osób chcących wspomóc Ziemię. Właśnie ze względu na ekologię, powinno się sięgać tylko i wyłącznie po takie rozwiązania jak pudełka kartonowe, papierowe czy drewniane i bambusowe sztućce.
Hurtownia opakowań gastronomicznych
Ekologiczne pudełka i sztućce z biodegradowalnych materiałów najlepiej kupować w sprawdzonych miejscach, takich jak hurtownia opakowań gastronomicznych ekspertpoludnie.pl. Zakupy do restauracji czy firmy cateringowej najlepiej wykonywać właśnie w hurtowni – robiąc zakupy w takim miejscu można liczyć na atrakcyjne ceny i towar spełniający oczekiwania.