Kasyna to miejsca gdzie przychodzi ogromna liczna ludzi żeby się dobrze bawić, ale nie tylko. Dobra gra i zastrzyk adrenaliny przy stole do gry to jedno, ale każdy człowiek ma też innego rodzaju potrzeby, które kasyno stara się zaspokajać w miarę swoich potrzeb. Jedzenie i picie to elementarne ludzkie potrzeby więc oczywistym jest, że chcąc zatrzymać gości na dłużej w swoich progach kasyna uruchamiają bary i restauracje albo działające bezpośrednio jako część ich oferty albo też współpracują ze znajdującymi się w bliskim sąsiedztwie lokalami, gdzie ich goście mogą zjeść albo wypić w przerwie pomiędzy partiami gry. Jest to ułatwione w sytuacji, gdy dane kasyno zlokalizowane jest na terenie hotelu wraz z całą niezbędną infrastrukturą między innymi gastronomiczną.
Bary i restauracje dla klientów kasyn funkcjonują po sąsiedzku właśnie po to, aby goście zostali w kasynie na dłużej robiąc co najwyżej tylko przerwy na posilenie się, a nie udawali się do domu lub odległego lokalu kiedy zgłodnieją w porze obiadu bądź kolacji. Gdy zostają w obiekcie na kilka godzin lub nawet cały dzień wówczas oczywistym jest, ze zostawią na miejscu więcej swoich pieniędzy.
Kasyno o globalnym zasięgu
Skoro bary i restauracje są w zasadzie standardem w kasynie to należy zauważyć, że nie wszędzie serwują one takie same menu. Lokale gastronomiczne w niejednym przypadku „tematycznie” dostosowują swój jadłospis do charakteru kasyna, przy którym działają. Tak więc, gdy jest to renomowane i prestiżowe kasyno znane na cały świat, do którego zjeżdżają goście ze wszystkich kontynentów to wówczas restauracja prawdopodobnie będzie miała menu podzielone na sekcje regionalne, wszystko po to, aby niezależnie skąd dany gość przybył znalazł w nim coś dla siebie, coś co zna ze swoich rodzinnych stron. W interesie szefostwa lokalu jest aby zaspokoić jego potrzeby i aby taki klient był zadowolony z tego, że nawet na drugim końcu świata może zjeść to co lubi. Ponieważ jednak nigdy nie można być do końca pewnym co dany klient wybierze toteż lokale gastronomiczne przy kasynach za każdym razem posiadają też wydzieloną część menu z daniami lokalnymi popularnymi w regionie, gdzie znajduje się kasyno. Bywa, i nie są to odosobnione przypadki, że przybysz z dalekiej Azji zechce np. spróbować podczas wizyty dań lokalnej kuchni europejskiej z danego kraju a niekoniecznie tych, które je na co dzień u siebie. Chce skosztować czegoś innego niż zna i co z pewnością urozmaici mu pobyt w odległym europejskim kasynie, a dzięki czemu miło będzie wspominał całą wizytę. A że obowiązuje zasada „nasz klient, nasz pan”, to z samego tego faktu wynika gotowość lokalu do przygotowania każdego rodzaju dania.
Kasyno lokalne
Na nieco inne menu stawiają natomiast lokale funkcjonujące przy kasynach znanych tylko lokalnie. Dokładniej rzecz ujmując, zdecydowanie inne są w takim przypadku proporcje pomiędzy daniami lokalnymi a zagranicznymi, które znajdziemy w menu takiego lokalu. W kasynie o lokalnej renomie, które nastawione jest głównie na obsługę gości z regionu, ewentualnie z innych części danego kraju, na liście dań zdecydowanie więcej znajdziemy propozycji z zakresu miejscowej kuchni niż dań zagranicznych czy egzotycznych. Nawet więc jeśli przyjdzie tu jakiś obcokrajowiec z innego kręgu kulturowego, żeby pograć i spędzić miło czas, to raczej nie ma co liczyć na bogate menu ze znajomymi specjałami. Można więc spokojnie powiedzieć, że w takim przypadku regionalna kuchnia serwowana w restauracji przy lokalnym kasynie nastawionym na oferowanie gier dla miejscowych, jest swego rodzaju elementem folkloru na danym terenie i może stanowić dodatkową atrakcję dla przybysza z daleka.
Drinki i napoje
Podobnie rzecz ma się z w przypadku drinków i napojów serwowanych w przykasynowych barach oraz sąsiadujących restauracjach. Choć trzon oferty drinków procentowych i napojów jest uniwersalny i zbliżony w kasynach na całym świecie, to jednak menu barów przy znanych międzynarodowych kasynach będzie znacznie bardziej rozbudowane i zawierało będzie więcej lokalnych odmian drinków i serwowanych trunków niż w przypadku tych w regionalnych kasynach, które skupiają się raczej na tym, co jest znane i lubiane w danym miejscu, gdzie ulokowane jest kasyno.
Bary w kasynie dość często mają też w menu drinki pogrupowane ze względu na kategorie cenowe. Na najwyższej półce, z myślą o gościach bardzo zamożnych z sektora VIP znajdują się te najdroższe. Są to najczęściej rzadko spotykane i wysoce ekskluzywne alkohole, które trzymane są na wyjątkowe okazje, gdy lokal odwiedzą wyjątkowi goście o grubym i zasobnym portfelu. Drobnych zwyczajnych klientów najzwyczajniej nie stać na zakup alkoholu, gdzie jedna butelka rzadkiej marki i rzadkiego rocznika wyceniona może być naprawdę wysoko i poza ich zasięgiem.
Element promocyjny
Poza zaspokojeniem podstawowych potrzeb obecność gastronomii i barów z napojami może, a nawet ma także inny wymiar. Otóż nierzadko zdarza się, że bary i restauracje oferują na wstępie na wejściu do kasyna darmowe drinki bądź posiłek dla każdego nowego gościa lub takiego, który polecił znajomego, a ten zdecydował się na wizytę w kasynie i grę. Gratisowy drink lub skromny poczęstunek pełni w tym wypadku rolę zachęcająco – promocyjną i ma za zadanie sprawić, że gracz miło się poczuje w kasynie od samego początku, gdy tylko przekroczy próg drzwi wejściowych. Gość ma poczuć, że obsługa o niego dba od każdej strony, na każdej płaszczyźnie. Taki bonus ma podświadomie zasygnalizować, że w kasynie może liczyć on na kolejne atrakcyjne zniżki, które zwiększą jego szanse na wygraną i wprawią w na tyle dobry nastrój, że straci on poczucie czasu. A że nie jest tajemnicą, że każda godzina gry to kolejne zastawione w grze środki, od których kasyno czerpie zyski w postaci określonego procenta wpłat, to to już w linii prostej prowadzi do wyższych profitów dla spółki zarządzającej kasynem. Widać więc wyraźnie związek między oferowanymi gratisami a celowym działaniem mającym na celu zatrzymanie odwiedzających na jak najdłużej. Gdy gracz po godzinach niezwykle emocjonującej gry zgłodnieje i uzna, że czas coś zjeść oraz wypić to wówczas nie musi wychodzić nawet z kasyna a wystarczy, że uda się do wydzielonej części pomieszczenia z barem, gdzie będzie mógł zamówić wybrane specjały z tamtejszego menu. Oczywiście wówczas za każde zamówione danie należy już zapłacić, gdyż bonusy na wejście są zazwyczaj jednorazowe, choć dokładne zasady określa, jak nietrudno się domyślić, regulamin obowiązującej aktualnie promocji.
W większych kompleksach obejmujących nie tylko samo kasyno ale i hotel z reguły jest także więcej niż jedna restauracja albo bar i każda spośród nich różni się ofertą. Niektóre kasyna stacjonarne z restauracją posiadają swoje strony internetowe. Możemy sprawdzić na nich menu oraz zagrać w gry kasynowe. Kasyna online oferują ciekawe bonusy bez depozytu do wykorzystania. Jedne mogą mieć meno bardziej międzynarodowe, a inne bardziej regionalne. Nie jest więc tak, że w przerwie pomiędzy partyjkami brydża czy pokera nie mamy wyboru lokalu, w którym zjemy. Wręcz przeciwnie, wybór jak najbardziej jest i możemy się udać do tego lokalu, który najbardziej nam odpowiada. Czasami także takie bary w kompleksach kasynowo – hotelowych konkurują o klienta pomiędzy sobą a też nie w każdym honorowane są bonusy, których udziela kasyno nowym gościom lub stałym bywalcom. Na współpracy z kasynem wygrywają więc tylko niektóre podmioty gastronomiczne znajdujące się po sąsiedzku. Reszta musi radzić sobie inaczej poprzez znalezienie innych sposobów oraz metod skutecznego przyciągnięcia gości kasyna akurat do siebie.