Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki: 400 g suchej ciecierzycy, 2 średnie cebule, 3 średnie ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżeczki sezamu, około 4 czubatych łyżek mąki ryżowej lub z ciecierzycy, 2 garści posiekanej natki pietruszki, po 1 łyżeczce pieprzu i mielonego kuminu, po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, olej do smażenia (około 500 ml), 500 g moreli, 1 łyżka oliwy, ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki wody; do podania – chlebki pita, listki botwinki, kolendra.
Jak przygotować falafele z sosem morelowym?
Szukając posiłków, które można jeść na diecie paleo (sprawdź więcej o diecie paleo na stronie www.kcal.pl), to na pewno warto rozważyć przygotowanie tego posiłku. Jak go przygotować?
Przygotowanie – ciecierzycę wsypmy do miski, zalejmy dużą ilością zimnej wody (kilka centymetrów nad poziom ziaren). Moczymy przez noc. Następnie do naczynia blendera wkładamy odcedzoną ciecierzycę, obrane i pokrojone cebule oraz czosnek i sól. Miksujemy do momentu, aż ciecierzyca zacznie się lepić. Pod koniec dodajemy sodę, sezam, mąkę, natkę pietruszki i przyprawy, mieszamy. Z masy uformujmy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, odłóżmy na deskę. Rozgrzejmy olej do około 160 stopni Celsjusza, wkładajmy porcjami kulki i smażmy po około 3 minuty z każdej strony. Wyjmijmy i osączmy na papierowym ręczniku. Morele umyjmy i osuszmy. Przekrójmy na pół, usuńmy pestki, pokrójmy w ćwiartki. Na patelni rozgrzejmy oliwę, dodajmy morele, cynamon i syrop klonowy lub z agawy, mieszamy. Wlejmy sok z cytryny oraz wodę, mieszamy. Duśmy około 4-5 minut czasu. Falafele podajmy z sosem morelowym, zgrillowanymi chlebkami pita oraz listkami botwinki i kolendrą.