Czy jesteś miłośnikiem kuchni tureckiej? Jeśli tak, to na pewno znasz potrawę określaną jako döner kebab. To wyrażenie w języku tureckim oznacza pieczone, obracające się mięso. W oryginalnym przepisie jest to baranina. To danie jest bardzo popularne w całej Europie. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tej smakowitej potrawy to koniecznie przeczytaj kolejne akapity.
Jacy są sprawdzeni producenci kebaba?
Na terenie całej Polski można znaleźć miejsca, które oferują ten przysmak. Zazwyczaj serwowany jest z dodatkiem pieczywa. Do wyboru są też różne sosy. Chociaż z tym daniem najlepiej komponuje się pieczywo to jeśli takie jest życzenie klientów to można podać też frytki. Myśląc o kebabie możesz mieć na myśli bary lub inne miejsca, gdzie serwuje się dania typu fast food. Ale tą potrawę znajdziesz też w restauracji. Decydując się na takie danie zwróć uwagę na to jaki jest producent kebabu. Najlepiej wybierać produkty polskiego pochodzenia, które zapewniają klientom wysoką jakość i samo mięso bez wypełnienia dodatkami mięsopodobnymi. Można też zwrócić uwagę na asortyment jaki jest dostępny w ofercie danego producenta. Tu najważniejszą sprawą będzie wybór rodzaju mięsa.
Kebab drobiowy czy wołowy – jaki wybrać?
Oryginalny kebab zrobiony jest z baraniny. Jednak ze względu na cenę tego mięsa w naszym kraju rozpowszechnione są dwie wersje tej potrawy. Najczęściej do wyboru jest kebab drobiowy albo kebab wołowy. Ten ostatni charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Oczywiście można też trafić na różne, mięsne wariację. Może to być mix obu tych gatunków mięsa. W tym wypadku powstanie kebab wołowo-drobiowy. Będzie się on różnił smakiem w zależności od tego w jakich proporcjach zostało użyte mięso obu rodzajów. Dostępne są też kebaby wołowo-indycze, cielęco-indycze lub wołowo-baranie. Jednak w rodzajach mięsa stosowanych do produkcji kebabu są pewne ograniczenia. Ze względu na tureckie pochodzenie i zasady Halalu nie jest dopuszczalne by kebab był przyrządzony z mięsa wieprzowego. Byłaby to profanacja tej potrawy.
Jak wygląda produkcja kebabu
Kluczowa jest jakość produktów, z których przyrządzony jest kebab. Na rynku są różni producenci kebaba, których wyroby są dostępne u dystrybutorów. Istotne jest to by w produktach, z których powstaje kebap było wyłącznie mięso wysokiej jakości. Można to osiągnąć dzięki stosowania się do procedur HACCP. W takim przypadku wszystkie surowce używane do produkcji kebabu przechodzą szczególną selekcję, z uwzględnieniem reżimu sanitarnego. Dzięki temu potrawa, która trafi na talerz klienta zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy.