Bao (lub Bun) zalewa menu wielu restauracji azjatyckich i fusion. Czy wiesz, z czego składa się ten mały przysmak?
Są potrawy, które stają się modne i zalewają menu wszystkich restauracji. I to właśnie dzieje się z bułką Bao, azjatycką przekąską, znaną również jako tajwańska przekąska lub chińska muffinka. Doskonale nadaje się do uzupełnienia azjatyckiego menu, ponieważ gąbczasty chleb i miodowe nadzienie czynią z tego przysmaku smaczną przekąskę, która jest w stanie zaspokoić każdy apetyt, ale czym dokładnie jest?
Bao, azjatycka przekąska
Bao to skrót od określenia Gua bao, które dosłownie oznacza „krojony chleb”. I o to właśnie chodzi: bułka na parze, przekrojona na pół i nadziana wieprzowiną z dodatkiem suan cai czyli kiszonej kapusty (tradycyjny chiński pikel z kapusty), kolendry i drobno posiekanych smażonych orzeszków ziemnych. Taki przynajmniej jest tradycyjny przepis, choć obecnie istnieje niezliczona ilość wersji.
Jakie jest pochodzenie Bao?
Właściwie nie ma jednomyślności co do dokładnego pochodzenia tej smacznej przekąski. Według portalu o ciekawostkach http://ciekawski.pl, na Tajwanie mają na przykład identyczny produkt o nazwie Hó͘-kā-ti, co oznacza „tygrys gryzie świnię”, gdyż kształt przekąski przypomina usta, a nadzienie to wieprzowina. Najbardziej rozpowszechniona wydaje się jednak wersja, że wywodzi się ona z chińskiego miasta Fuzhou, stolicy prowincji Fujian.
Jak Bao dotarło do innych części świata?
Rozpowszechnienie bułki Bao to w dużej mierze zasługa trendu street food, który jest coraz bardziej obecny w naszym sposobie życia. W Azji te mini kąski kupuje się na ulicznych stoiskach z fast foodami i zjada podczas spacerów po mieście. Ich jedzenie nie wymaga wielkiej delikatności: można je jeść rękami, a ich cena sprawia, że są przysmakiem dostępnym dla każdego.
Jednak swoją popularność zawdzięczają innowacyjnej pracy koreańsko-amerykańskiego szefa kuchni Davida Changa, który odkąd włączył Bao do swojego menu, zmieniając ich nazwę na Pork Belly Buns, uczynił z nich obowiązkową pozycję dla każdego szanującego się smakosza. Jeśli macie okazję wybrać się do Nowego Jorku, Wahington, Sydney czy Torontono, koniecznie odwiedźcie ich restauracje Momofuku, by skosztować tego dania w najbardziej innowacyjnej wersji.
Z czego zrobione jest Bao?
Ta uliczna przekąska o owalnym kształcie, złożona na pół, składa się z chleba zrobionego z mąki pszennej, wody, oleju, octu, mleka i odrobiny drożdży. Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest gotowana na parze (najczęściej w bambusowych parowarach), co powoduje, że rośnie i nadaje jej tę gąbczastą konsystencję, która sprawia, że jest tak pyszna.