Oryginalne lody składają się z wody, cukru (słodzika) i tłuszczu, czyli trzech podstawowych elementów, dzięki którym z przepisu powstaje kremowy deser. Istnieją jednak wariacje i nieskończona liczba różnych rodzajów lodów. W każdym z tych przypadków musimy dobrze przygotować składniki, aby osiągnąć ten punkt kremowości, który charakteryzuje dobre lody.
Dodanie powietrza do mieszaniny
Ta metoda jest bardzo przydatna, aby zapobiec zamrożeniu lodów. Podczas robienia lodów w lodziarce przemysłowej, ubijanie jest ciągłe, więc powietrze jest stale wprowadzane do mieszanki i zapewnia ti kremową konsystencję, która charakteryzuje lody.
Jeśli robisz lody ręcznie, ubijaj śmietanę aż będzie bardzo twarda lub dodawaj białka. To dwie najskuteczniejsze i najciekawsze opcje. W obu przypadkach, jeśli dodajesz kolejne składniki po dodaniu śmietany lub białek, zawsze staraj się mieszać delikatnie i ruchem kopertowym. Dzięki temu tekstura nie będzie opadać.
Podczas zamrażania należy co jakiś czas mieszać masę, aby rozbić kryształki i sprawić, że będą coraz mniejsze. Najlepiej mieszać co 30 minut przez około 7 godzin, podczas których lody powinny być zamrożone. W niektórych przypadkach zaleca się nawet mieszanie go co 10 minut w ciągu pierwszej godziny, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową i gładką konsystencję.
Cukier, miód i inne substancje słodzące
Te słodziki są naturalnymi środkami przeciw zamarzaniu, więc im więcej ich w przepisie, tym bardziej kremowe będą lody. Idealnie byłoby, gdyby nie przekraczały 18% masy, aby uzyskać odpowiednio kremową konsystencję. W przypadku cukru inwertowanego, odmiany cukru szeroko stosowanej w lodach, gdyż działa jako bardzo dobry środek przeciw zamarzaniu, można zwiększyć jego ilość nawet do 25%. Poznaj przepis na lody bananowo-czekoladowe, z wykorzystaniem naszych wskazówek.
Elementy tłuszczowe
Związek tłuszczowy w lodach redukuje kryształki lodu i jest tym, co nadaje przepisowi jego gładką teksturę. Dlatego tak ważne jest dodanie składników takich jak śmietana, jogurt czy żółtka jaj (w miarę możliwości pasteryzowane), jeśli chcemy, aby nasze lody były kremowe.
Jeśli tłuszcze nie zostaną dodane, lody mają tendencję do bycia twardymi i zbrylonymi, dając nawet wrażenie, że tracą swój smak.
Odrobina likieru
Innym bardzo skutecznym naturalnym środkiem przeciw zamarzaniu jest alkohol, choć nie jest to odpowiednia opcja, jeśli lody mają być przeznaczone dla najmłodszych domowników. O ile są to lody dla dorosłych, ten trik może dodać bardzo ciekawy akcent smakowy do przepisu. Dodaj odrobinę (nie więcej niż 20% masy lodów) ulubionego likieru i uzyskaj kremową konsystencję w inny sposób.