Buraki są źródłem błonnika
Buraki mają wysoką zawartość błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Z tego powodu przyczyniają się do poprawy tranzytu jelitowego i oczywiście pomagają w walce z zaparciami. Z tego powodu są nawet polecane w dietach w leczeniu tych uciążliwych hemoroidów. Pomagają również utrzymać w równowadze poziom cukru we krwi i dobrego cholesterolu (HDL).
Warzywo te można spożywać na surowo (w sałatkach) lub gotowane (w różnych potrawach i napojach). Ważne jest, aby wiedzieć jak je przyrządzić, aby nie zmarnować właściwości. Dlatego należy je gotować w skórkach. Tuż przed jedzeniem można je usunąć.
Sprzymierzeńcy przeciwko wysokiemu ciśnieniu krwi
Ponieważ buraki zawierają azotany pochodzenia naturalnego, po ich spożyciu azotany te są przekształcane w tlenek azotu. Przypomnijmy, że cząsteczka ta przyczynia się do rozluźnienia i rozszerzenia naczyń krwionośnych, dzięki czemu poprawia krążenie i pomaga regulować ciśnienie krwi. Masz ochotę na buraki? Poznaj przepis na buraczaną tarte z kurczakiem.
Buraki dostarczają energii
Oprócz wysokiej zawartości wody, buraki są również bogate w węglowodany. Tak więc, zamiast uciekać się do napojów energetycznych w celu poprawy sprawności fizycznej, można by spożywać szklankę soku z buraków, który jest całkowicie naturalny i oferuje bardzo podobne korzyści dla organizmu. Sok z buraków może działać jako wzmacniacz energii dla organizmu, dzięki przekształcaniu azotanów w tlenek azotu. Cząsteczka ta pomaga zmniejszyć wpływ ćwiczeń na organizm poprzez poprawę wytrzymałości podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności.
Lek na stany zapalne
Burak jest ważnym źródłem betalainy, składnika odżywczego zdolnego do ochrony komórek, białek i enzymów przed stresem środowiskowym. Nadaje również temu warzywu ważną moc przeciwzapalną, która chroni narządy wewnętrzne i poprawia krążenie krwi.
Pomaga w detoksykacji organizmu
Zawarty w burakach pigment zwany betaliną wspomaga proces detoksykacji. Przypomnijmy, że dzieje się tak, gdy rozszczepione toksyny wiążą się z innymi cząsteczkami, aby zostać wyeliminowane. Ogólnie rzecz biorąc, jego składniki odżywcze są w stanie zwalczać działanie wolnych rodników i są niezbędne do oczyszczania ważnych organów, takich jak wątroba, płuca i krew.
Buraki to dobry wybór w czasie ciąży
Warzywo to staje się kolejną alternatywą na pokrycie niezbędnej dziennej ilości folianów. Kwas foliowy to witamina z grupy B, która jest wykorzystywana przez organizm do budowy nowych komórek. Ponadto we wczesnym okresie ciąży pomaga w formowaniu cewy nerwowej. Z tego powodu zalecane jest kobietom w ciąży (lub planującym ciążę) przyjmowanie suplementu i wprowadzenie różnorodnych pokarmów zawierających foliany. Może to zapobiec poważnym wadom wrodzonym mózgu i kręgosłupa.