Kuchnia grecka
Kuchnia Wysp Jońskich należy do szeroko pojętej kuchni greckiej. Choć oczywiście każda z wysp ma swoje charakterystyczne przysmaki, wszędzie znajdziemy oliwę, oliwki, tzatziki czy sałatkę grecką. Potrawy są lekkostrawne i lekkie, ponieważ nikt nie skusi się na tłuste mięso i ziemniaki w 40-stopniowym upale. Znów gdy rano mamy ochotę na kawę, wówczas warto zamówić „greek coffee”. Ma ona co prawda raczej tureckie niż greckie korzenie, ale najważniejsze jest to, że naprawdę działa pobudzająco. Przygotowuje się ją z drobno zmielonych ziaren i podaje w małej filiżance z fusami na dnie. Do tego serwowana jest woda i ciasteczko. Za całość nie zapłacimy więcej niż 2 euro. Natomiast kiedy będziemy potrzebowali bardziej się schłodzić niż obudzić, wówczas możemy zamówić zimną frappę.
Kuchnia Saksonii
Wyraziste smaki
Należy też wiedzieć, że charakterystyczne dla kuchni wyspiarskiej jest dodawanie do potraw dużej ilości przypraw, w tym czosnku, a także liści winorośli. Wiele dań zawiera pomidory i paprykę, bardzo popularne są też ryby i owoce morza. Jedną z potraw częściej serwowanych w restauracjach jest królik w sosie pomidorowym. Jeśli zamawiając obiad w restauracji, sami nie wybierzemy przystawki, na stole prawdopodobnie pojawi się chleb z masłem czosnkowym. Do dyspozycji gości zawsze są też pojemniczki z oliwą z oliwek, octem balsamicznym oraz przyprawami. Co ciekawe, przed posiłkiem Grecy nierzadko wypijają kieliszek ouzo. Ta wódka o smaku anyżowym (z zawartością alkoholu sięgającą do 48 procent) podawana jest zawsze ze szklanką wody. Po wymieszaniu ouzo i wody otrzymuje się mleczny płyn. Niektórzy sączą ouzo rozcieńczone, aby zniwelować intensywny smak anyżu, ale przyzwyczajeni do niego Grecy potrafią bez mrugnięcia wypić czystą wódkę. Z kolei po obiedzie w lepszych restauracjach na deser dostaniemy talerz pokrojonych owoców. Świeży arbuz, kiwi i mango zaspokajają ochotę na słodki smak i jednocześnie gaszą pragnienie.